[MEĐUNARODNI DAN SLIJEPIH I DAN BIJELOG ŠTAPA]

[MEĐUNARODNI DAN SLIJEPIH I DAN BIJELOG ŠTAPA]

Datum događaja: 15.10.2021 14:31

„Sami možemo toliko malo, zajedno možemo toliko mnogo.“ Helen Keller

Bijeli štapovi su bijeli zbog Georgea A. Bonhama.  Godine 1930. Bonham, predsjednik Peoria Lions Cluba (Illinois), promatrao je slijepog čovjeka koji je pokušavao prijeći ulicu.  Čovjekov štap bio je crn i vozači ga nisu mogli vidjeti, pa je Bonham predložio da se štap oboji bijelom bojom te crvenom prugom kako bi bio uočljiviji.  Ideja se brzo uhvatila diljem svijeta.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

Međunarodni dan slijepih i Dan bijelog štapa obilježava se u svrhu podizanja svijesti javnosti o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama koje zajednice ima prema njima. Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku ili nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata se bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. U Republici Hrvatskoj s obilježavanjem se počelo 1996. godine te se time pridružilo mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Danas smo u suradnji sa 4. razredom Osnovne škole Milana Langa u Bregani obilježili ovaj dan te upoznali osnovnoškolce sa načinima funkcioniranja slijepih i slabovidnih osoba, asistivnim pomagalima koje koriste te poteškoćama sa kojima se susreću.

 

Osobni asistent

Prijavite se za osobnog asistenta

Prijava