3. prosinca-Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3. prosinca-Međunarodni dan osoba s invaliditetom

03.12.2020 09:56

U listopadu 1992. godine, Glavna skupština Ujedinjenih naroda, usvojila je rezoluciju kojom je 3. prosinca proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Procjena je da oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Europska unija promiče aktivno uključivanje i potpuno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu. U Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2010. do 2020. kao  prioritetna područja navedena su: pristupačnost, sudjelovanje, jednakost, zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje socijalna zaštita te zdravstvena zaštita i vanjsko djelovanje.

Međunarodni se dan osoba s invaliditetom obilježava  s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu. Nažalost, suočeni s pandemijom Covid 19 virusa obilježavanje se ove godine ne može provoditi u obimu u kojem bi se htjelo, no to nas ne sprečava da razmislimo o onima koji trajno ili povremeno trebaju našu pomoć. Obilježimo dakle ovaj dan u svrhu boljeg razumijevanja života osoba s invaliditetom i osvješćivanja nužnosti prilagodbi osobama s invaliditetom. Osvijestimo karakteristike i specifičnosti funkcioniranja osoba s invaliditetom, kao i ograničenja koja nastaju kao posljedica oštećenja i bolesti s jedne strane, ali i prepreka koje im suvremeno društvo postavlja s druge strane.

Slika preuzeta sa: Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize www.hsucdp.hr/medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-3-prosinac/  

Osobni asistent

Prijavite se za osobnog asistenta

Prijava